S-au trezit cu ursul lângă staţia în care elevii aşteptau microbuzul şcolar. Au vrut să-l omoare

 

Tot mai des apar informaţii scrise şi vizuale despre urşii care îşi fac apariţia în localităţi.

Unii spun că numărul urşilor a fost scăpat de sub control. Ar fi aproximativ 8.000 de exemplare, iar „cota” ar trebui să fie 2.500. Alţii spun că urşii ajung în localităţi pentru că le-a fost distrus habitatul. O discuţie ce va continua.

L-am întrebat pe Tanczos Barna, ministrul Mediului, care este numărul real al urşilor din judeţul Bacău, dar nu a avut un răspuns.

 

Astăzi, în comuna Gura Văii, localnicii au sesizat apariţia unui urs în apropierea unei staţii de autobuz.

 

„…din declarațiile martorilor, reiese faptul ca acesta a fost la 20 de metri de stația de autobuz din Temelia , unde elevii așteptau microbuzul școlar, o parte din copii fugind in curti. Zona rămâne în supraveghere , recomandăm deplasarea pedestră în grupuri mai mari, cu zgomot. Conform informațiilor furnizate de localnici un exemplar de urs brun este prezent in satele Temelia si Paltinata(zona Livada). Se constituie CLSU in vederea prevenirii atacurilor, a fost anunțat AJVPS ul”, a scris pe FB- Silviu Tinei-primarul comunei

Situația, una neplăcută, i-a speriat, iar primarul a luat în calcul „execuţia” ursului. „În ceea ce mă privește, dacă situaţia o impune, nu voi ezita emiterea Dispozitiei de lichidare. Viața oamenilor are prioritate.”

 

Ulterior, Silviu Tinei a revenit şi a anunţat că exemplarul de urs, mascul, vârsta până în 3 ani, cca 100 kg, a fost îndepărtat prin mijloace specifice, acesta fiind direcţionat către pădurea mare a Ocolului Silvic Căiuţi.

 

Pentru moment situaţia fost rezolvată, dar ursul se poate întoarce. Sunt multe localităţi în care urşii s-au obişnuit cu oamenii. Ce este de făcut?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *