Geta din Liceenii s-a născut în Bacău. Cesonia Postelnicu a împlinit 55 de ani

Seria Liceeni a avut un succes teribil la public, iar personajele filmului s-au bucurat de o popularitate imensă. Unul dintre cele mai îndrăgite personaje a fost Geta, partenera zburdalnică a lui Ionică. Rolul Getei a fost jucat de Cesonia Postelnicu, actrița care a împlinit 55 de ani.

Actrița Cesonia Postelnicu s-a născut la 10 martie 1968, in Bacau. Face parte dintr-o familie cu adânci rădăcini în lumea teatrului și a filmului românesc, fiind fiica actriței Rodica Mureșan și a actorului Sorin Postelnicu.

„Am rămas la bunicii mei din Bacău până la vârsta de 13 ani. Am fost dată la balet de la 3 ani până la 13 ani. Îmi doream să ajung balerină când voi fi mare. În clasa a IV-a, bunicii mei au hotărât, împreună cu mine, care eram înnebunită să fac balet, să mă trimită la Școala de Coregrafie din Cluj. Am dat examen și am intrat, apoi am stat acolo doar un an, din cauza condițiilor foarte, foarte grele de la cămin. Dacă îmi amintesc bine, eram 40 de copii în camera în care dormeam. La internat eram și băieți și fete, ceea ce nu era o problemă pentru că eram foarte mici, însă programul era cumplit. Ne trezeam la 5-6 dimineața, ne spălam, ne îmbrăcam în uniformă, mergeam să luăm micul dejun, dar, fiind foarte mulți, trebuia să stăm la coadă în afara sălii de mese până ne venea rândul.”

La educația sa artistică a contribuit și regizorul de film Mircea Mureșan, în calitate de tată vitreg. Distinsă, grațioasă, înzestrată cu o sensibilitate și un talent aparte, a avut șansa de a juca alături de mari nume ale teatrului românesc și sub bagheta unor regizori de primă mână.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică in anul 1987, la clasa profesorului Dem Rădulescu.
A debutat in cinematografie in 1986, cu rolul Getei din Liceenii, un film regizat Nicolae Corjos. Filmul a avut un succes deosebit si personajul Geta a fost îndrăgit de public. In același an a jucat si in filmul O zi prin București, regizat de Ion Popescu-Gopo. Au urmat celelalte doua filme din seria Liceenilor, Liceenii Rock`n`Roll, in 1990 si Liceenii în alertă, in 1993. A mai jucat in Semne pe nisip, regia Nicolas Mason, 1994, Azucena, in regia tatălui sau vitreg, Mircea Mureșan, in 2005.

Cesonia Postelnicu a povestit cum a ajuns în distribuția Liceeni. Era doar o adolescentă de clasa a XII-a în în momentul filmărilor

„Eram la liceu în ultimul an, deci încă minoră. Am fost contactată de regizorul Nicolae Corjos, care mi-a dat scenariul filmului și mi-a spus să îmi aleg ce personaj feminin doresc. Am intrat în casă pe ascuns cu scenariul, deși nu mai puteam de nerăbdare, am așteptat să vină seara pentru că dacă mă duceam la culcare și spuneam noapte bună știam că mama nu mai intră la mine în cameră, am citit scenariul cu o lanternă sub pătură.

A doua zi m-a rugat să mă duc la el și să-i spun ce am ales. Am ales-o pe Geta pentru că era personajul în care m-am regăsit. Eram toți atât de copii și copiii pe vremea aia erau atât de puerili! Niciunul dintre noi nu a știut ce i se întâmplă de fapt. A fost ca un vis. Am făcut cu atâta credință totul și cu atâta bucurie și lejeritate… A fost extraordinar. Primul film a fost minunea lumii”, a povestit ea într-un interviu acordat pentru Adevărul.

Fostă elevă a lui Dem Rădulescu la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“, Cesonia Postelnicu poate fi urmărită acum la Teatrul Național.

https://www.youtube.com/watch?v=16hH_b-3apI

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *