Candidații la examenul auto stau în frig cu orele. Mașina, singura sală de așteptare. Nu există toalete. Comisarul şef Ovidiu Genes vine cu o veste bună

 Sub cerul liber…pe stradă

Ore în şir în caniculă, ploaie, frig, iar, cât de curând, şi în condiţii şi mai insuportabile din cauza iernii. Candidaţii care participă la examinările de la oraș pentru obținerea permisului de conducere sunt nevoiți să aștepte, cum pot, în parcarea Stadionului Municipal, până când apucă să urce la volan, alături de examinator. Ore chinuitoare nu doar din cauza emoțiilor dinaintea testului, dar și prin faptul că aici nu există o sală de așteptare și nici măcar o toaletă de care să se poată folosi.

Sunt ani de zile de când examinatorii preiau candidații din parcarea stadionului, unde nu este amenajată nicio sală de așteptare.

Cel mai rău este pentru domnișoare, care se plâng că nu au măcar o toaletă publică.

Singura soluție pe care candidații o au ca să se mai încălzească este să stea, cu motoarele pornite, în mașini.

Pentru că tot mai multe persoane mi-au scris despre lipsa condiţiilor şi cu intenţia de a rezolva această problemă, i-am solicitat un punct de vedere comisarului de poliţie Comisarul-şef de poliţie – Ovidiu Genes, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bacău.

În parcarea de la Stadionul Municipal (peluza Nord) nu este nimic amenajat, astfel încât atunci când sunt condiții meteorologice nefavorabile, cum ar fi ploile, vântul, viscolul – să te poţi adăposti.

  1. Cine a ales locaţia precizată mai sus şi care sunt condiţiile/regelmentările care au stat la baza alegerii acestei locaţii ca fiind una oficială pentru examinarea candidaţilor – proba de conducere, în parcarea de la Stadionul Municipal?

Ovidiu Genes-comisar şef de poliţie: În municipiul Bacău, locul de plecare la proba practică a examenului de obţinere a permisului categoriile  B1, B a fost stabilit ca fiind ,,Parcarea Stadionului Municipal Bacău „, strada Pictor Theodor Aman în conformitate cu prevederile ordinului Prefectului nr.3 97/22.l0.2019 privind  procedura de desfășurare a examenului in vederea obținerii permisului de conducere.

Condiţiile/reglementările care au stat la baza alegerii acestei locaţii au fost următoarele:
– infrastructura rutieră din zona locului de întâlnire/plecare la proba practică trebuie să permită parcurgerea de către candidaţi a unor trasee care să cuprindă următoarele: intersecţii şi joncţiuni, intersecţii cu sens giratoriu, treceri la nivel cu calea ferată, staţii de autobuz, treceri de pietoni, urcarea rampelor, coborârea pantelor, zone cu circulaţie intensă cu minimum două benzi pe sens, pieţe aglomerate, zone cu şiruri de vehicule parcate iar  circulatia să fie reglementată prin semafoare, indicatoare şi/sau marcaje rutiere (ar1.4 alin’6 din MAI268l20l0 cmcu )
– accesul la locul de intalnire/plecare la proba practica, să fie gratuit;

– locul de intalnire/plecare la proba practica sa fie in imediată apropiere de stațiile de transport in comun.

  1. Când a fost aleasă locaţia? Vorbim aici despre amplasamentul fără nicio amenajare – până le vine rândul la examinare, candidaţii aşteaptă sub cerul liber, uneori în ploaie sau ninsoare, într-un loc care e de fapt e o stradă. Nu au unde să se poată adăposti. Siguranţa participanţilor din punct de vedere al traficului rutier-sunt în stradă printre maşini.

Ovidiu Genes-comisar şef de poliţie: Acest loc de intalnire/plecare la proba practica a fost utllizat de la înființarea Serviciului public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculare in anul 2.005. Pentru reducerea timpului de așteptare a candidaților care susțin examenul la proba practica, in anul 2O2O la nivelul serviciului s-a luat masura împărțirii candidatilor in doua serii .( seria I 08.30-12.00 si seria a II – a 12.00-16.30)

3.Consideraţi că ar trebui să aveţi în vedere amenajarea unui spațiu în parcarea de la Stadionul Municipal sau în altă locaţie, astfel încât cei care au de susținut „orașul“ și instructorii care îi însoțesc să stea în condiții omenești până începe proba practică?

Ovidiu Genes-comisar şef de poliţie: Problema locului de intalnire /plecare la proba practica in mun. Bacău este in atenția conducerii Instituției Prefectului – județul Bacău fiind pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de siguranta rutiera,  constituită prin Ordinul prefectului nr.356104.10.2022 si desfasurata in data de 27.t0.2022.In urma acestei sedinte s-a hotarat intreprinderea demersurilor necesare in vederea amenajarii de catre primaria Mun. Bacau a actualului loc de intalnire/plecare la proba practica care sa asigure atat existenta unor conditii decente de asteptare de catre candidati , instructori, insotitori cat si siguranta si fluent traficului rutier si pietonal din apropierea acestui loc, sau identificarea si amenajarea unui alt loc de intalnire/plecare la proba practica aate sa indeplineasca si cerintele de la pct.1.

foto 1 si 2: desteptarea.ro

 

 

One comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *