Asta înseamnă să fii şmecher: să te caci în fundul curţii şi să stai pe TikTok. Nu avem canalizări, dar avem 5 G

-Ce mai faci, măi Gigi?

-Cu treburile prin curte, dar acum mi-am luat o pauză. Sunt la relaxare, pe tron. Mă uit să văd ce a mai distribuit tanti Catinca pe TikTok. Avem internet de ăla bun…5 G, l-au numit ăştia

– Şi tronul… în ce castel este?

– Tot acolo, lângă gardul lui nea Ion. Am făcut o altă groapă şi cuşca e din scândurile de la coteţ că nu mai am porc. E multă bătaie de cap să creşti un porc. Cumpărăm de Crăciun…e mai simplu.

 

România. Avem digitalizare, 5G, iar 40 la sută din locuitori nu au locuinţele conectate la sistemele de canalizare.

Românii nu au un acces elementar la servicii de bază, cum ar fi canalizarea şi îşi fac nevoile în fundul curţii. În acest timp, la televizor ni se spune, de 10 ani, că economia  ţării merge ceas. România e un exemplu pentru Uniunea Europeană. Avem cele mai mari creşteri economice, în timp ce Gigi are tronul lui în spatele curţii, dar are 5 G.

Şi la oraşe, nu prea găseşti o toaletă publică, dar avem digitalizare în instituţii.

Cum se explică lipsa canalizării?

Primăriile, despre care se presupune că au grijă de toţi bogaţii şi săracii, par să aibă alte priorităţi.

În tot acest timp avem internet 5 G de mare viteză până şi la toaleta din fundul curţii.

Poate unii nu vor wc în casă şi preferă căcăstoarele externe.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a trimis în teritoriu o circulară, încă din anul 2019, prin care le cere tuturor primarilor să ia măsuri urgente pentru ca toţi locuitorii să se racordeze în cel mai scurt timp la reţelele publice de canalizare.

Conform documentului, primarii trebuie să întocmească o listă cu toate persoanele fizice şi juridice care au acces la sistemul de canalizare, dar încă nu s-au branşat la acesta. Lista urma să fie centralizată şi pusă la dispoziţia Gărzii de Mediu pentru a aplica amenzi celor care, în termen de trei luni de la un prim avertisment, nu vor rezolva problema.

Branşarea la canalizare a locuinţelor din mediul rural (căci acestea sunt vizate de document, în proporţie de 90%) trebuie făcută pe cheltuiala fiecărui solicitant, iar costurile nu sunt deloc de neglijat.

 

România este foarte aproape de declanşarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor Directivei europene 91/271/EEC, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018, în sensul ca toţi locuitorii din aşezările mai mari de 2.000 de locuitori să aibă gospodăriile branşate la canalizare.

Prin declanşarea infringementului, România va fi obligată să plătească penalităţi zilnice de sute de mii de euro şi riscă şi returnarea fondurilor europene primite pentru construirea sistemelor de canalizare.

 

 

 

foto: comedymall.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *