ZILELE CENTRULUI DE CULTURĂ „GEORGE APOSTU” (Constanța-Bacău-Iași)

Proiectul Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” (Constanța-Bacău-Iași), organizat în prima jumătate a anului 2024, propune un nou format cultural, cu activități extra-muros, organizate la nivel național, care subliniază importanța circulației valorilor, a mobilității artiștilor, consolidând relațiile între instituțiile de cultură. Extinderea activităților culturale în afara spațiilor de referință ale instituției cu programe bogate în conținut, ce cuprind expoziții, concerte, lansări de revistă, lansări de albume de artă, colocvii etc. vizează promovarea patrimoniului cultural și pune accent pe menirea unui centru cultural, în peisajul cultural al unei națiuni, o veritabilă cetate culturală care aglutinează un ansamblu de valori, de expresii artistice, în scopul dăinuirii și al diseminării, al transferului permanent de cunoștințe, de la o generație la alta, ca factori sociali și culturali esențiali.

Va fi prezentată o vastă colecție de produse culturale, marca Centrului de Cultură „George Apostu”, realizate în cei peste 30 de ani de existență, adevărate branduri intrate în patrimoniul spiritual local și național (unul dintre acestea fiind revista „Vitraliu”), care nu doar consemnează un destin instituțional, ci deschide noi orizonturi de cunoaștere și înțelegere a lumii de ieri, de azi și de mâine.

Prima etapă a proiectului se va desfășura la Constanța, prin organizarea Expoziției de fotografie „TUR DE CONFRERIE”, semnată de artistul vizual băcăuan Ovidiu Ungureanu, care va fi deschisă miercuri, 10 aprilie 2024, începând cu ora 13.00, la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța, partener în acest proiect.

Artistul Ovidiu Ungureanu va expune în spațiile expoziționale ale Muzeului Național al Marinei Române din Constanța și, deloc întâmplător, în Salonul expoziţional ce poartă numele „Comandor Dimitrie Ştiubei”, considerat drept unul dintre „cei mai delicaţi portretişti ai mării”. O paralelă interesantă, ambii navigatori și băcăuani, care împărtășesc aceeași iubire și pasiune: lumea mării și frăţia marinarilor.

În anul 2023, în organizarea Centrului de Cultură „George Apostu”, Expoziţia „Tur de confrerie” a artistului băcăuan, alături de „Castele și palate” și „I-auzi corbii”, a poposit la Chişinău, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, trasând o nouă punte de legătură culturală între Bacău și Chișinău.
Gazda manifestării și moderator al acesteia va fi comandor dr. Marius Laurențiu Rohart, directorul MUZEULUI NAȚIONAL AL MARINEI ROMÂNE, iar expoziția va fi prezentată de criticul de artă Geta Deleanu, cunoscută pentru studiile sale în muzeologie și pentru perspectiva profundă asupra libertății de creație, și de directorul Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, Gheorghe Geo Popa.

Zilele Centrului de Cultură „George Apostu” vor continua la Bacău, în data de 23 aprilie 2024, cu expoziția de pictură „Vâlva visului” semnată de Gabriela Culic și recitalul extraordinar susținut de Raluca Dobre (vioară) și Edit Arva (pian) și, în data de 13 iunie 2024, la Palatul Culturii din Iași, cu Expoziția realizată cu opere din Patrimoniul Centrului de Cultură „George Apostu” și colocviul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *