Ni se tot spune să protejăm mediul şi să respectăm planeta asta care ne ţine şi ne suportă, cu bune şi cu rele, dar practic stăm cam rău.
La teorie suntem buni.
Avem măsuri şi directive, practica ne omoară.
Lupta împotriva poluării și a risipirii resurselor naturale face parte din angajamentul nostru, cel puţin moiral, cu Pământul.
Pentru că acțiunile fiecăruia dintre NOI contează cu scopul de a contribui la diminuarea problemelor care afectează mediul, încerc şi eu ca orice om să fac câte ceva bun. Să aduc o schimbare, aparent mică, dar care poate face diferenţa în protejarea mediului înconjurător, decât o „obisnuinţă nesănătoasă.”
Vă povestesc un episod legat de bateriile uzate
Am colectat bateriile uzate în 2023 şi am găsit INFORMAŢIA pe internet că le pot duce la Decathlon. Recunosc că oferta m-a atras dat fiind şi micul premiu pe care îl putea primi Sofia. Pentru copii, înseamnă mult, iar efectul este mult mai mare. Uite aşa îi învăţăm să aibă grijă de planeta noastră. Prin recompense.
Acţiunea noastră a început bine, dar s-a terminat prost!
M-am dus la recepţie cu punga plină de baterii. Un angajat le-a preluat, le-a cântărit după care mi-a fost înmânată o foaie cu produsele pe care le-am putea primi în schimbul gestului de a contribui puţin la limitarea efectelor îngrijorătoare ale acestor baterii uzate.
Ne-am uitat prin magazin, iar Sofi s-a oprit la un rucsăcel. Oricum, nu erau prea multe produse pe lista cu recompense, iar unele dintre ele nu mai existau în stoc, după cum am fost informaţi. Situaţia face că Sofia a vrut doi rucsaci, unul pentru ea şi unul pentru mami. Să aibă amândouă la fel. Ne-am dus la recepţie să le spunem ce produse am ales, dar ni s-a transmis că mai avem nevoie de 800 de grame de baterii. Aveam 4,2 kilograme.
Am propus să plătesc diferenţa (un rucsac costă 12 lei, cred), dar răspunsul a fost negativ. Sofia nu a vrut nimic altceva, aşa că i-am propus domnişoarei de la casa de marcat/recepţie să las bateriile la Decathlon, şi când voi mai strânge şi alte baterii voi reveni pentru a completa greutatea necesară. Desigur, atunci să luăm şi rucsăceii.
Refuz, din nou
Am fost refuzaţi, din nou. Şi atunci… cum să facem?
Răspunsul prompt: vă puteţi lua bateriile …
Nu mi-a venit să cred că aud o francheţe atât de indiferentă…
Am zis că nu-mi mai trebuie nimic şi le las acolo, dar „împins de situaţie”, dar mai ales de răspunsul dur, am schimbat decizia şi am cerut bateriile. Ca să fiu sincer, soţia a fost cea care s-a supărat mai tare.
„Vrem bateriile îanpoi”. De după „tejghea” a venit o replică: şi acum să le scot, păi nu mai ştiu care sunt ale dv.
„Cu femeile să nu te pui”
Nu are importanţă, vreau cantitatea de baterii pe care am predat-o.
Într-un final …am plecat de la Decathlon, aşa cum ne-am dus cu o pungă plină cu baterii.
Ce să fac cu ele? Să le arunc la tomberon, cel puţin „aşa am înţeles” că ar fi mai simplu, după povestea de la magazinul respectiv.
Nu le-am aruncat.
În pungă aveam peste 200 de baterii adunate de la prieteni şi de la vecini cu scopul de a nu le arunca la gunoi. Tocmai pentru a contribui, repet, puţin, la normalitatea pe care ne-o tot transmit la televizor.
Efectul devine ingrijorator!
Se ştie că bateriile uzate pot contine metale grele extrem de toxice, care, odata ajunse in natura sau eliminate necorespunzator, pot contamina solul si panza freatica. Incinerate, o parte din materiale sunt degajate in aer sau intra in contact cu apa, devenind nocive pentru mediul inconjurator si mai ales pentru om.
Aruncate haotic bateriile pot produce urmatoarele efecte:
· poluarea solului si a apelor din cauza eliminarii oxizilor metalici in urma arderii
· expunerea mediului si a apei la plumb si acid
· pot crea arsuri ale pielii si ochilor
· in contact cu aerul si apa, unele substante continute pot deveni explozive
Dintre substantele continute de baterii:
· mercurul, o substanta cancerigena, care afecteaza grav sistemul nervos si rinichii
· cadmiul, o substanta cancerigena; aspirata, afecteaza grav plamanii; inghitita, imbolnaveste rinichii
· nichelul, care are efecte nocive asupra pielii
· acizi corozivi foarte puternici
· plumbul, care nu este bio-degradabil si afecteaza rinichii si creierul