Felicitari echipei ZidArt-LESS IS MORE!

CEA DE-A ȘASEA EDIȚIE A FESTIVALULUI BĂCĂUAN DE ARTĂ STRADALĂ ZIDART S-A ÎNCHEIAT. ARTIȘTI DIN ROMÂNIA ȘI DIN ÎNTREAGA LUME AU EXTINS GALERIA DE ARTĂ ÎN AER LIBER A ORAȘULUI CU ȘASE NOI PICTURI MURALE DE MARI PROPORȚII MENITE SĂ-I INSPIRE PE PRIVITORI SĂ PRIORITIZEZE LUCRURILE CU ADEVĂRAT IMPORTANTE ÎN VIAȚĂ.

Odată cu încheierea celei de-a șasea ediții ZIDART – Street Art Festival, locuitorii și vizitatorii orașului Bacău se pot bucura de șase noi povești murale, răspândite prin întreg orașul și menite să le amintească privitorilor de lucrurile simple care pot face cu adevărat o diferență în viețile noastre.

Printre acestea se numără lucrări precum “ONGoing Movement” prima pictură murală colaborativă, realizată de artistul băcăuan Monk Ink împreună cu reprezentanți ai societății civile locale și “Visătorul”, pictura companion realizată de artista portugheză Jacqueline De Montaigne, care întregește primul ansamblu de murale menite să construiască un narativ comun, în Cartierul Bacovia.

MURALA BACOVIA

Anul acesta, pe lângă lucrările implementate în cadrul festivalului ZIDART, a fost inaugurată și prima pictură murală realizată în colaborare cu Biblioteca Județeană “Costache Sturdza” Bacău, în cadrul Bac-Fest, Festivalul Național “George Bacovia”. “Cu voi”, lucrarea realizată de artistul Bogdan Scutaru, este un omagiu adus iconicului poet băcăuan George Bacovia și este de asemenea prima pictură murală care beneficiază de o experiență AR (realitate augmentată), găzduită și dezvoltată de platforma AR românească ArtLink.

UNDE GĂSIM NOILE PICTURI MURALE?

În cadrul ediției LESS IS MORE au fost invitați 6 artiști din România, Olanda, Portugalia și Argentina. Aceștia au explorarat tema propusă, acoperind aproximativ 900 m² cu povești pline de culoare răspândite dintr-un capăt în altul al orașului. Lucrărilor implementate în cadrul festivalului se alătură anul acesta și “Murala Bacovia”, pictura realizată în colaborare cu Biblioteca Județeană în cadrul Bac-Fest.

Roy Valk: “Topire” – Aleea Ghioceilor 27A

Iman_one: “Viața ușoară” – Miron Costin 83

Monk Ink: “ONGoing Movement” – Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacău

Alaniz Emanuel: “Strălucire” – Făgăraș 15B

Passtrada: “Eliberează-ți natura” – Fiald Hotel and Spa, Tazlăului 7B

Jacqueline De Montaigne: “Visătorul” – Cartierul Bacovia, Tazlăului 7B

Bogdan Scutaru: “Cu voi” – Banca Națională 3

Galeria de Artă Stradală a orașului Bacău cuprinde în prezent 63 picturi murale, iar vizitarea lor poate constitui un captivant tur al întregului oraș sau, în funcție de timpul disponibil, a anumitor zone de interes. Acestea pot fi localizate printr-o căutare a termenului “ZIDART”, în aplicația Google Maps.

LESS IS MORE

Less is more a fost o temă despre reziliență, autonomie și sustenabilitate atât în plan material cât și în plan psihologic, emoțional și spiritual, care ne invită să vorbim despre ecologia umană, despre impactul pe care excesul îl are pe toate planurile existenței și despre cum putem folosi ideea de minimalism pentru a optimiza design-ul propriilor noastre vieți, al societății în care trăim și al relației noastre cu mediul înconjurător.

“Încercăm, în fiecare an, să abordăm teme care aduc în discuție problemele cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi și care propun modalități creative, empatice și accesibile tuturor de a face față provocărilor contemporane. În această ediție, ideea de minimalism – Less is More, a venit ca răspuns la suprasolicitarea pe care o resimțim cu toții datorită ritmului din ce în ce mai accelerat al vieții, a volumului fără precedent de informații la care suntem expuși și a unui sistem în care valorile materiale sunt prioritizate în defavoarea celor legate de echilibrul și sănătatea personală, a comunității și a mediului înconjurător. Sperăm că lucrările implementate în această ediție vor reuși să ofere oamenilor câte un mic moment de liniște și de reflecție asupra lucrurilor care sunt cu adevărat importante în viețile lor.” 

Iulia Enăchescu – coordonator comunicare și relații publice ZIDART.

ARTA STRADALĂ

Este nevoie de o întreagă comunitate pentru ca un festival de artă urbană să se poată întâmpla. De la suportul oferit de partenerii festivalului, la susținerea din partea locuitorilor orașului și cooperarea din partea autorităților, până la munca, entuziasmul și implicarea echipei și a tinerilor voluntari, fiecare membru al comunității își aduce într-un fel sau altul contribuția la misiunea de a transforma Bacăul într-un oraș mai plin de culoare.

 

Aceasta este magia artei stradale, ea este un demers participativ a cărui implementare depinde de colaborarea întregului colectiv și a cărui rezultate sunt dedicate întregii comunități. Arta urbană eliberează manifestările artistice de contextul uneori limitativ al galeriilor și muzeelor aducându-le în stradă, mai aproape de noi toți și invitând pe toată lumea să participe la dialogul deschis prin intermendiul narațiunilor murale.

ZIDART – Street Art Festival este un proiect al Asociației Ingenious Drama, ce are ca scop regenerarea urbană și socială prin intermediul artei stradale și a unor demersuri culturale adresate întregii societăți. Dedicat comunității, iubitorilor de frumos și creatorilor de street art în căutarea sufletului perete, festivalul a fost conceput din dorința de a crea o platformă pentru dialog social care să-i inspire pe oameni să fie prezenți în comunitate și să participe la viața culturală a orașului.

6 ani, 63 picturi murale, 57 artiști și aproximativ 7600 m² vopsiți, mai târziu festivalul a devenit un brand local vizibil pe plan internațional care dezvoltă constant alături de comunitate un simț al identității și apartenenței stimulând un dialog activ în privința valorilor sociale și a integrării în contextul global.

 

Pe lângă renumitul festival de artă urbană, echipa ZIDART desfășoară și o serie de proiecte adiționale prin care și-a propus să aducă arta mai aproape de oameni, proiecte precum ABCDart, o inițiativă dedicată manifestărilor artistice în mediul educațional ce are ca scop stimularea gândirii creative și a imaginației prin workshop-uri și intervenții murale în școli sau împreună cu elevii acestora, recreARTiv, o serie de întâlniri care aduc în piața evenimentelor de socializare o alternativă aparte de a petrece timpul liber și de a cunoaște alți oameni, sau interviurile ZIDART TALKS prin care este documentată perspectiva artiștilor și împărtășită ca sursă de inspirație lumii întregi.  

SPONSORI ȘI PARTENERI

Implementarea celei de-a 6a ediție ZIDART – Street Art Festival a fost posibilă datorită susținerii oferite de sponsorii și partenerii noștri: MASTEF TRANS, C&C Residence Hotel, BRECHT AG, FIALD, DEMECO, Romtexim, Alex Catering Group, Mau Cafe, Migos Pizza, Tihna, San Marco Bacău, Auchan, Ride and Shine, Romanian Youth Movement for Democracy și Asociația a.r.i.p.i.

Detalii suplimentare despre activitatea noastră se pot găsi pe www.zidart.ro precum și pe paginile noastre de social media https://www.facebook.com/zidartfest, https://www.instagram.com/zidart_streetartfestival/.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *