În ultimele 24 de ore (20-21 februarie a.c.), în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău s-au produs cinci incendii de vegetație uscată.
Printre intervențiile semnificative, amintim:
Incendiu de vegetație uscată și stufăriș, în comuna Motoșeni
În cursul zilei de ieri, 20 februarie, Stația de Pompieri Podu Turcului a fost solicitată să intervină în comuna Motoșeni, pentru lichidarea unui incendiu ce se manifesta la nivelul vegetației uscate și a stufărișului.
La locul indicat s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă, încadrată cu patru pompieri militari. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 3 hectare, existând posibilitatea propagării către vecinătăți. Prin intervenția promptă a pompierilor, acesta a fost lichidat în limitele găsite.
Din cercetările efectuate la fața locului, cauza probabilă de producere a incendiului este utilizarea focului deschis în spații deschise.
Pe această cale, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău atrage atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase, dacă se manifestă în apropierea caselor, a rețelelor de electricitate sau a locurilor cu pericol de explozie.
Reamintim că, nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.