Astăzi 28 februarie, aniversăm împlinerea a 91 de ani de la înființarea Protecției Civile în România. Pentru marcarea acestui moment aniversar, în perioada 26 februarie a.c. – 04 martie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău organizează o serie de evenimente, menite să familiarizeze publicul larg cu specificul, rolul, atribuțiile și prioritățile Protecției Civile.
Astfel, în intervalul menționat, subunitățile de intervenție din județ, împreună cu personalul din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și a Inspecției de Prevenire vor intensifica acțiunile de informare și conștientizare a populației, cu privire la riscurile cu care se pot confrunta și a modului în care este recomandat să acționeze și să reacționeze.
„Ne-am propus să fim alături de comunitate cu informații utile și măsuri ce trebuie adoptate în caz de incendiu, inundații, cutremur, dar și măsuri de acordare a primului ajutor. Așadar, în această perioadă vom fi prezenți în zonele aglomerate din județ pentru a le vorbi cetățenilor despre utilizarea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze, verificarea sobelor și a coșurilor de fum, dar și despre pregătirea pentru situații deosebite cum ar fi cutremurele sau inundațiile.” au transmis, cu această ocazie, reprezentanții ISU Bacău.
Premergător acestei perioade, în instituțiile de învățământ au fost desfășurate exerciții de evacuare, lecții deschise și ateliere de acordare a primului ajutor, aceste acțiuni urmând a fi reluate și după data de 04 martie, când elevii vor reveni la cursuri.
De reținut:
Protecția civilă a luat fiinţă în anul 1933 în România, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.
Numită şi „arma celor aflați în nevoie”, sub deviza Cu viaţa mea, apăr viaţa, Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.