Vaccinarea salvează vieţi 

  Campania “Vaccinarea salvează vieţi”a ajuns şi în Bacău, continuându-şi misiunea de informare şi educare în ce priveşte imunizarea prin vaccinare.

Îniţiată de către Asociaţia Pro Imunizare împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română de Microbiologie şi beneficiind de sprijinul Primăriei şi al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, campania şi-a propus să informeze corect folosind dovezi ştiinţifice şi expertiza medicilor, răspunzând astfel celor care au încă un semn de întrebare în privinţa vaccinării. Imunizarea activă, prin vaccinare, rămâne cea mai eficientă metodă de prevenţie a unor boli infecţioase grave.

 

“Vaccinarea este un exerciţiu de prevenţie pe care vom încerca să îl explicăm pe înţelesul tuturor, astfel încât deciziile să fie asumate punând în balanţă riscurile şi beneficiile. Pentru început campania se va desfăşura în cele trei oraşe, însă ne dorim să putem ajunge în cât mai multe comunităţi până la finalul anului. Este datoria noastră să informăm corect şi transparent şi să contribuim la evitarea unor noi epidemii”, a declarat Dr. Anca Drăgănescu, Președinte Asociația Pro Imunizare.

Evenimentul campaniei, desfăşurat sub sloganul “Împreună creştem obiceiuri sănătoase”are loc astăzi, în parcul Cancicov, interval orar 10:00 – 14:00 şi îi are ca invitaţi speciali pe actorii  MiniArt Show, care îi ivor invita pe părinţi şi copii la un exerciţiu interactiv de prevenţie. Copiii vor învăţa cum pot „lupta” cu virusurile şi bacteriile şi vor deprinde câteva reguli simple de prevenție, în timp ce părinţii vor avea posibilitatea să se informeze corect cu ajutorul specialiştilor şi al materialelor informative. Nu vor lipsi atelierele creative, momentele de animaţie şi concursurile cu premii, toţi cei prezenţi devenind campionii preveţiei!

Epidemia de rujeolă declarată oficial în România încă din septembrie 2016 a înregistrat până la data de 12 maiun număr total de 5728de cazuri cazuri dintre care 25 s-au soldat cu deces. Când vine vorba despre vaccinare cu toţii suntem în faţa unei alegeri care ne aparţine în totalitate şi care trebuie făcută conştient şi în mod responsabil.

 

Este extrem de important ca oamenii să aibă acces permanent la informaţii corecte şi fundamentate ştiinţific atunci când vine vorba despre vaccinuri şi vaccinare. Activitatea de vaccinare, componentă prioritară a sistemului de sănătate, trebuie explicată oamenilor astfel încât ei să înţeleagă că în absenţa ei sănătatea copiilor şi siguranţa naţională sunt puse în pericol,” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Președinte al Societății Române de Microbiologie, Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.

În contexul creşterii considerabile a numărului de îmbolnăviri ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice, la care se adaugă rata din ce în ce mai scăzută a acoperirii vaccinale în România, sub 75 %, specialiştii trag un semnal de alarmă şi atenţionează asupra implicaţiilor ce pot apărea.

 “România tinde să ajungă pe harta neagră a imunizării europene. O strategie eficientă de aprovizionare, o informare de durată a pacienților cu materiale dedicate și adaptate, o motivare a

medicilor vaccinatori, a altui personal medical sau nemedical implicat în vaccinare, o bună înțelegere a importanței momentului de către decidenți sunt urgențe indiscutabile. Este momentul să ne reevaluăm prioritățile naționale, altfel riscăm viețile copiilor noștri”, Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei.

Studiile de specialitate demonstreză eficacitatea vaccinurilor, dovadă stând boli grave care au fost eradicate prin vaccinare. Comparativ cu perioada prevaccinală, statisticile Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDChttp://www.immunize.org/catg.d/p4037.pdf) evidenţiază o scădere considerabilă a numărului de cazuri de boală ce pot fi prevenite prin vaccinare. Având şi sprijinul Coaliţiei România Sănătoasă, campania “Vaccinarea salvează vieţi” foloseşte resurse oficiale de informare oferite de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. (http://insp.gov.ro/sites/cnepss/resurse-imc-vaccinare/)

Pentru mai multe referinţe despre vaccinare şi vaccinuri accesaţi: www.snmf.ro, http://www.snmf.ro/vaccinare,http://www.srm.ro, http://www.euro.who.int/en/home,www.proimunizare.ro, http://desprevaccin.ro, http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale, https://www.facebook.com/RomaniaSanatoasaCoalitie

sursa: Comunicat de Presa

Lasă un răspuns