Școlile, grădinițele și creșele de stat sunt private sau școlile, grădinițele și creșele private sunt de stat?

Familia Bujor are un băiat de 3 ani și o fetiță de 7 ani. Înscrierea celor doi în sistemul de învățământ a început cu mult înainte să sune clopoțelul (soneria aia nebună de îi sperie pe elevi). Câteva cereri, câteva drumuri și treburi de rezolvat, atenții …și să vedem dacă avem locuri.

Cel mic a intrat la creșă, unde se plătește o taxă pe zi, dar pe lângă ea mai trebuie să curgă din buzunarele părinților alte câteva sute de lei pentru rechizite, dero, cafea, pardon-ceai, etc.

În cazul elevei, treburile par a fi puse la punct și mai bine (nu pun la îndoială că părinții nu au fost și puțin atenți cu cine trebuie): o față de masă, o catedră, o draperie, un parchet, dar și o bancă nouă că pe aia veche au luat-o părinții cu tot cu odraslă. La finalul celor patru clase. Mai e nevoie de fondul clasei, fondul școlii, fie și de o sponsorizare către asociația părinților condusă de cea mai lingușitoare mamă.

Cheltuielile sunt sezoniere.

Familia Tăpălagă are un băiețel de 5 ani și unul de 9 ani. Piticul merge la o grădiniță particulară, unde taxa e fixă și include ce plătește și familia Bujor pentru fetiță. Fie… un pic mai mult, dar parcă are parte de mai multă educație. Spun părinții. Elevul învață tot în sistemu particular și părinții nu plătesc niciun fel de fond și nu achită nicio sponsorizare, ci doar o taxă școlară.

Sistemul de învățământ particular e susținut și de cel stat. Unele instituții private beneficiază de bani de la stat. Nu toate.

În concluzie: e mai bine la privat sau la stat? întreabă familia Negoiță…..

Aceeași chimie e ca la fel și în sistemul medical. Cât te costă o atenție la stat, plătești o internare la particular?

foto: google via adevarul.ro

Lasă un răspuns