Bianca Dragusanu, Oana Zavoranu sau Ana Aslan, Smaranda Braescu. Suntem neam de cocalari si de trombozoane?

Daca ar fi sa intrebi cine e Bianca Dragusanu sau Oana Zavoranu exista marea probabilitate sa afli ca pana si copiii de la cresa au auzit de trombozoanele astea.
Si daca ar fi sa intrebam despre Ana Aslan, Smaranda Braescu, Eliza Leonida Zamfirescu, Nadia Comaneci, Sofia Ionescu-Ogrezeanu sau Sarmiza Bilcescu …cine ar stii de ele?
Din respect pentru ele ar trebui sa stim ca sunt considerate ca fiind printre cele 40 de femei care au schimbat lumea.
Smaranda Brăescu
- Prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA). În timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit.
Ana Aslan
- medic român specialist în gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie (1958 – 1988).
- Numeroase personalități internaționale au urmat tratament cu Gerovital: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali. Ana Aslan a inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producție industrială în 1980.
Eliza Leonida Zamfirescu
-ingineră și inventatoare din România, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. A fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare, unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume.
Nadia Comaneci
- prima gimnastă din lume care a reuşit să obţină nota 10. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.
Sofia Ionescu-Ogrezeanu
- doamna neurochirurgiei româneşti a devenit prima femeie neurochirurg din lume după o operaţie făcută în al doilea război mondial, recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din 2005.
Sarmiza Bilcescu
– prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în drept.
 

Lasă un răspuns