25 de ani de la finala Cupei Romaniei: Universitatea Craiova- Constar Bacau 2-1(0-0) Meciul in care Ion al lui Craciunescu fuse orbit de nocturna si nu vazusi ca ai lui olteni marcasera dintr-un off-side vizibil de pe Luna

Pe 26 iunie s-au implinit 25 de ani de la finala Cupei Romaniei, la fotbal, dintre Constar Bacau si Universitatea Craiova, si tot un sfert de secol de cand Ion a lui Craciunescu, olteanul din Valcea, i-a luat fotbalului bacauan sansa de a castiga cel mai important trofeu.

Timpul a trecut, cei mai multi au uitat de acea finala pierduta, cu 2 la 1, in care Ion a fost craiovean 100 la suta, ramane in sufletele celor care iubesc fotbalul bacauan cu sufletul si nu pentru bani.

Pe stadionul „23 August”, în faţa a 20.000 de spectatori, Universitatea Craiova a deshis scorul prin Nicolae Zamfir, în minutul 3 al partii secunde, iar Vasile Jercălău (colegul si prietenul meu celebru) a egalat din penalty in minutul 54, dupa ce i-a tras-o lui Prunea… direct sub bara.

In minutul 65, Craiova a marcat golul victoriei prin acelasi Zamfir, in urma unui off-side vizibil din luna, dar pe care nea Ion nu l-a vazut din cauza ca a fost orbit de nocturna.

De altfel, Ion a avut un plan complex. In minutul 77 le-a dat oltenilor un penalty, asa ca meciul sa se termine frumos. La acea faza l-a trimis la cabina pe regretatul Nicu Alexa (Dumnezeu sa-l ierte). In locul lui a intrat Gica Popa, iar oltenii au ratat penalty-ul.

Prazarii au jucat pe o prima de 5.000 de dolari de jucator, iar bacauanii pentru ……Bacau.

Acum, la un sfert de secol de la acea finala, nea Ioane sa fii sanatos si las-o mai moale ca prea ma scoti din sarite cand te vad pe televizor cum le stii pe toate, dar uiti de trecutul tau. Cand te vad pe matele….scot tv-ul din priza de frica sa nu-mi dai rosu.

In cv-ul matale de prazar mai mai e trecuta, cu litere rosii, o finala de Cupa Romaniei: Rapid -Petrolul, castigata de gazari la penalty. Cica, pe atunci, erai distribuitor in Valcea de televizoare (Goldstar, sa nu ma insel…corecteaza-ma) aduse in Romania de Ana Electronics (vezi Copos si Rapid).

U Craiova: Prunea – Mănăilă, Săndoi, Ad. Popescu (cap.), Mogoşanu, Ciurea, Olaru, N. Zamfir, Badea, Pigulea (87 Craioveanu), Agalliu (46 Neagoe). Antrenor : Sorin Cârţu

Fotbal Constar Bacău: Alexa (min. 77 Popa)– Jercălău, Fâşic, Arteni, Fl. Ionescu, Burleanu (cap.), Condurache (81 Postolache), Gireadă (78 Popa), Hodină, Căpuşă, Haidău.

Antrenor : Mircea Nedelcu
Traseul Bacaului pana in finala:

16 – imi

12.12.1990  (Agnita) Carpaţi Agnita – Constar Bacău 0 – 1

Optimi de finală
27.02.1991 (Gheorgheni) Mureşul Topliţa – Constar Bacău 0 – 1

Sferturi de finală – tur / retur
13.03.1991 (Piteşti) FC Argeş Piteşti – Constar Bacău  2 – 1

01.05.1991 ( Bacău) Constar Bacău – FC Argeş Piteşti 2 – 0

Semifinală – tur/retur
08.05.1991 (Sibiu)  FC Inter Sibiu – Constar Bacau 0-0

29.05.1991 (Bacău) Constar Bacău – FC Inter Sibiu 1 – 0

Finala

26.06.1991, Bucuresti, stadion 23 august

Universitatea Craiova – FC Bacău 2-1 (0-0)

Traim din amintiri si frustrari. Poate intr-o zi, dar nu cred ca mai repede de 10 ani, vom mai trai astfel de momente de frustrare in fotbalul mare.

Lasă un răspuns