25 de ani de la finala Cupei Romaniei: Universitatea Craiova- Constar Bacau 2-1(0-0) Meciul in care Ion al lui Craciunescu fuse orbit de nocturna si nu vazusi ca ai lui olteni marcasera dintr-un off-side vizibil de pe Luna

Pe 26 iunie s-au implinit 25 de ani de la finala Cupei Romaniei, la fotbal, dintre Constar Bacau si Universitatea Craiova, si tot un sfert de secol de cand Ion a lui Craciunescu, olteanul din Valcea, i-a luat fotbalului bacauan sansa de a castiga cel mai important trofeu.

Timpul a trecut, cei mai multi au uitat de acea finala pierduta, cu 2 la 1, in care Ion a fost craiovean 100 la suta, ramane in sufletele celor care iubesc fotbalul bacauan cu sufletul si nu pentru bani.

Pe stadionul „23 August”, în faţa a 20.000 de spectatori, Universitatea Craiova a deshis scorul prin Nicolae Zamfir, în minutul 3 al partii secunde, iar Vasile Jercălău (colegul si prietenul meu celebru) a egalat din penalty in minutul 54, dupa ce i-a tras-o lui Prunea… direct sub bara.

In minutul 65, Craiova a marcat golul victoriei prin acelasi Zamfir, in urma unui off-side vizibil din luna, dar pe care nea Ion nu l-a vazut din cauza ca a fost orbit de nocturna.

De altfel, Ion a avut un plan complex. In minutul 77 le-a dat oltenilor un penalty, asa ca meciul sa se termine frumos. La acea faza l-a trimis la cabina pe regretatul Nicu Alexa (Dumnezeu sa-l ierte). In locul lui a intrat Gica Popa, iar oltenii au ratat penalty-ul.

Prazarii au jucat pe o prima de 5.000 de dolari de jucator, iar bacauanii pentru ……Bacau.

Acum, la un sfert de secol de la acea finala, nea Ioane sa fii sanatos si las-o mai moale ca prea ma scoti din sarite cand te vad pe televizor cum le stii pe toate, dar uiti de trecutul tau. Cand te vad pe matele….scot tv-ul din priza de frica sa nu-mi dai rosu.

In cv-ul matale de prazar mai mai e trecuta, cu litere rosii, o finala de Cupa Romaniei: Rapid -Petrolul, castigata de gazari la penalty. Cica, pe atunci, erai distribuitor in Valcea de televizoare (Goldstar, sa nu ma insel…corecteaza-ma) aduse in Romania de Ana Electronics (vezi Copos si Rapid).

U Craiova: Prunea – Mănăilă, Săndoi, Ad. Popescu (cap.), Mogoşanu, Ciurea, Olaru, N. Zamfir, Badea, Pigulea (87 Craioveanu), Agalliu (46 Neagoe). Antrenor : Sorin Cârţu

Fotbal Constar Bacău: Alexa (min. 77 Popa)– Jercălău, Fâşic, Arteni, Fl. Ionescu, Burleanu (cap.), Condurache (81 Postolache), Gireadă (78 Popa), Hodină, Căpuşă, Haidău.

Antrenor : Mircea Nedelcu
Traseul Bacaului pana in finala:

16 – imi

12.12.1990  (Agnita) Carpaţi Agnita – Constar Bacău 0 – 1

Optimi de finală
27.02.1991 (Gheorgheni) Mureşul Topliţa – Constar Bacău 0 – 1

Sferturi de finală – tur / retur
13.03.1991 (Piteşti) FC Argeş Piteşti – Constar Bacău  2 – 1

01.05.1991 ( Bacău) Constar Bacău – FC Argeş Piteşti 2 – 0

Semifinală – tur/retur
08.05.1991 (Sibiu)  FC Inter Sibiu – Constar Bacau 0-0

29.05.1991 (Bacău) Constar Bacău – FC Inter Sibiu 1 – 0

Finala

26.06.1991, Bucuresti, stadion 23 august

Universitatea Craiova – FC Bacău 2-1 (0-0)

Traim din amintiri si frustrari. Poate intr-o zi, dar nu cred ca mai repede de 10 ani, vom mai trai astfel de momente de frustrare in fotbalul mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>