Alegeri locale si parlamentare 2016

       Anul acesta avem doua serii de alegeri – cele locale, care vor fi avea loc pe 5 iunie, si cele parlamentare ce vor fi organizate fie la finalul lui noiembrie fie inceputul lunii decembrie.

Asezarea tactica a partidelor pe masa alegatorilor e de bon ton pentru strategi.

Fata de alegerile anterioare, politicienii trebuie sa jongleze pe baza a cinci legi electorale: legea partidelor politice, legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale, legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare si legea votului prin corespondenta.

Romanii din diaspora vor putea vota fara sa stea la coada la sectiile de vot care s-au dovedit a fi prea putine la alegerile prezidentiale din 2014.

Un  an greu pentru romani.

Guvernul tehnocrat condus de Ciolos are misiunea organizarii alegerilor locale si a celor parlamentare.
De stiut:

- Alegerile locale: legea prevede un singur tur pentru alegerea primarilor, iar in cazul presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene alegerea va fi  indirecta, adica va fi facuta de catre membrii acestora.

– Cetatenii UE pot fi alesi primari.

– pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare.

- Alegerile parlamentare: se reduce numarul de parlamentari fata de cel din 2012, cand a fost in vigoare votul uninominal.

astfel:  un deputat la fiecare 73.000 de locuitori si un senator la fiecare 168.000 de locuitori.

–  466 de alesi fata de 588 cati au fost alesi in 2012

–  308 deputati si 134 de senatori, 18 parlamentari ai minoritatilor si 6 parlamentari ai diasporei.

– ramane in vigoare pragul electoral de 5%, iar pentru aliante se adauga 3% pentru al doilea partid intrat in alianta si cate un procent pentru urmatoarele, fara a se putea depasi 10%.

-  Legea partidelor: Incepand din 2015, se poate infiinta un partida cu cel putin 3 membri.

– lista semnaturilor de sustinere (25.000 membri fondatori) a fost eliminata

- finantarea partidelor si a campaniilor: partidele care au trecut de pragul de 3% vor avea campaniile electorale decontate de la buget.

In cazul in care un partid nu a obtinut minim 3%, Autoritatea Electorala Permanenta ramburseaza numai sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivelul circumscriptiei electorale in care acesta a obtinut minimum 3% din voturile valabil exprimate.

– cheltuielile nu pot depasi nivelul contributiilor si au limite de 60 de salarii minine brute pentru fiecare candidat la functia de senator sau deputat, la care se adauga 10 de la partid.

– Partidele se pot finanta si cu ajutorul unor imprumuturi de la persoane fizice si juridice.

–   Votul prin corespondenta:  se va aplica doar la alegerile parlamentare, nu si la cele prezidentiale din 2019

Alegerile locale vor fi monitorizate electronic pentru a preveni votul ilegal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>