Vrem sport, dar nu avem unde …. Viziune? Bani ! Juniorii de astazi se pacalesc sau merita sa viseze?

Un meci…

22 de jucatori, 3 arbitri, trei antrenori, aproximativ 15 jucatori de rezerva si inca vreo 10 “observatori” pe marginea terenului, la un meci de fotbal. Unul… amical.

In alb-negru, 11 juniori ambitiosi si bine pregatiti fizic, iar de cealalta parte, o echipa, cu veste de departajare, de culoare rosu, o formatie de liga a IV-a, ce are un plus in priviinta experientei.

Disputa amicala a fost arbitrata de un central, care a condus partida tot din experienta, si care a acordat un penalty, in opnia mea, dar si a sefului arbitrilor bacauani, Costel Manase, corect. Oricum, Gogu (sper sa nu-i gresesc “numele”) si-a rascumparat greseala si a parat lovitura de la 11 metri.

Ajutoarele lui Ovidiu Ciobanu, doi tineri de 17 ani, au dus jocul destul de bine, doar ca  unul dintre ei trebuie sa fie mai atent la pozitionarea la loviturile fixe, in special la cornere, iar celuilalt ii place sa-si “varuiasca”adidasii. Dupa 30 de minute de joc, tusa era aproape inexistenta.

LPS Bacau (juniori A1-16-17 ani)- As Nicolae Balcescu 2-1 (1-0)

Un meci antrenant chiar daca ocaziile de poarta au fost destul de putine. Ambitia contra experientei au scos in evidenta un jucator talentat: Raducu (nr.14), de la LPS, echipa antrenata de Dan Cretu si Tica Sofronie.

Juniorii Lps-ului viseaza sa devina fotbalisti si sper sa reuseasca, iar jucatorii lui Romica Asande, glorie a fotbalului bacauan, joaca din placere, dupa orele de la serviciu. Pentru ei, visul fotbalistic a cam trecut, dar niciodata nu e prea tarziu. Ionut Buciumel, pe care il salut pe aceasta cale, si pe care il cunosc de cand bateam mingea impreuna in curtea scolii nr. 10, cred ca ar fi putut face parte, dar numai cu recomandare, chiar si din din lotul unei echipe de liga secunda. Acum, anii au cam trecut si peste el. Sa nu-l uit pe Razvan Vizitiu, portarul celor de la As. Balcescu, un pariu pierdut cu fotbalul, din pacate. Talentat, dar fara nocorc.

Si acest deosebit meci s-a disputat pe unul dintre izlazurile din spatele stadionului Municipal. Aici am vrut sa ajung.

Sperante mai sunt, ambitie exista, dorinta – la fel, placere- cat se mai poate, dar de ce nu are Bacaul macar un teren sintetic de fotbal? La Miercurea Ciuc sunt 3! Doua sunt in curtea scolilor! Ce traditie au ciucanii in fotbal? Nu-i jignesc. Ii respect!

Domnule primar si domnilor consilieri, si cei care vreti sa veniti la conducerea Bacaului:

Spuneam un lucru, acum 5 ani, cu referire la infrastructura sportiva, subiect despre care am discutat in nenumarate emisiuni: situatia grea in care se afla sportul bacauan prin prisma infrastructurii, dar nu a contat. Dv. ati stiut ce e mai bine.

Investitiile prioritare erau in infrastructura, si apoi in restul…Bacaunii aveau de ce se bucura. Sportivii veniti din alte zari ne-au luat banii si au plecat…

Investiitiile financiare masive in echipe, pe plan uman, nu au cum sa aiba rezultat, daca nu se investeste la baza piramidei definite de mine: performanta.

Primul pas era infrastructura, apoi partea sportiva umana.

Bani s-au investit ….., iar acum dupa sapte targem linia si vedem “ca caruta” e tot in acelasi noroi. Echipele au disparut sau cele care au ramas nu au putut urca, fie slab management, fie lipsa infrastructurii care sa le permita sa guste din performanta.

Am doua exemple

S-a  dorit promovarea Sport Clubului in prima liga, la fotbal. Un obiectiv maret si realizabil in conditiile in care putine, dar foarte putine, sunt echipele care isi propun promovarea. De ce? Banii! In liga 1 se dubleaza bugetul!

Sa presupunem ca echipa ar fi promovat. Unde ar fi jucat? La Piatra Neamt! Bacaul ar fi fost doar orasul in care se antrena. Cum ar fi promovat si evoluat in Liga 1? Pe banii publici ai bacauanilor, in cea mai mare parte! Echipa Bacaului, dar de spectacol se bucurau pietrenii! Nu era bine!

Apoi, echipa de handbal masculin, dezamagirea, s-a batut la castigarea titlului, ceea ce i-ar fi adus si oportunitatea de a participa in Liga Campionilor. Unde ar fi jucat? La Piatra Neamt! De ce? Bacaul nu are sala pentru Champions League. Si inca ceva, daca acea echipa ar mai fi rezistat un an, cred ca anul acesta era campioana! Cu Eliodor Voica pe banca.

Las deoparte visele si revin cu piciorele pe pamant si ma gandesc si la cei de la atletism care se antreneaza pe aleele de langa Sala de Atletism, pe beton. Si celelalte sporturi sunt in aceeasi situatie.

Jucatorii si antrenorii mai spera, dar oare se pacalesc singuri ….sau intr-o zi se vor bucura de un Bacau, cu adevarat sportiv?

Si inca ceva: nu o singura persoana poarta vina lipsei de inspiratie priviind investiitle in sportul bacauan. Acea persoana la care va ganditi a fost, de cele mai multe ori, indrumata sa faca ce a fost mai bine pentru ei, consultantii.

Va urma

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>