Sportul bacauan e bogat. Handbalul a cazut, fotbalul a mai primit o sansa! Comunitatea plateste

Imagine1742

Sunt indragostit ca si multi dintre dv. de fenomenul sportiv. Putem sa stam in tribune si sa ne bucuram pentru fiecare reusita, dar putem sa stam si aproape de ei si sa aflam daca merita sa suferim pentru o echipa sau pentru un club. E alegerea fiecaruia. Eu le impartasesc pe amandoua.

Am sa incep sa scriu pentru inceput fara a intra in detalii despre investitiile in sportul bacauan si despre roadele lui. Cu timpul, am sa dezvolt.

In ultimii ani, Primaria Bacau a sustinut cu varf si indesat sportul din Bacau. Daca nu ar fi facut-o, nu cred ca am mai fi avut o echipa vicecampioana la handball masculin sau campioana la volei feminin. In priviinta ultimei echipe, Stiinta Bacau, volei feminin, cred ca ar fi reusit si fara. A dovedit-o in alte randuri, dar ajutorul venit din partea autoritatilor locale a fost necesar.

Au aparut cluburi peste noapte, iar unele cred ca sunt spoite si nu au nicio treaba cu sportul. Rolul sportului? Politic. Un fenomen care i-a transformat pe unii din simpli oameni in primari si nu numai. Performanta ….

Investeste in sport si vei castiga alegerile, spunea cineva candva, si avea dreptate

Ma opresc pentru putin la fotbal. Am avut FCM Bacau, la nivel de seniori, o echipa administrata pe atunci de un fost primar care iubea fotbalul, dar care nu a vrut sa inteleaga ca timpurile s-au schimbat dupa ce a pierdut alegerile. “Nu mai esti patron pe bani publici”, i-au reprosat cei care au venit la carma orasului. El nu, altii in locul lui.

A aparut pe piata Sport Club Bacau, o formatie propulsata de clubul Mesagerul, echipa adminsitrata de oameni din primarie, epoca Romeo Stavarache. O echipa care si-a propus multe, dar a realizat putine. A promovat greu in liga a II-a, desi a fost sustinuta de primarie, si asta in conditiile in care la un moment dat bacauanii aveau sa asiste la o lupta directa intre FCM si SC, una castigata, atunci, de FCM. A mai existat un momet interesant cand Romeo Stavarache si Dumitru Sechelariu au incercat o coabitare, dar care s-a dovedit gresita. Anii au trecut, FCM Bacau exista la nivel de junior, motivul e unul financiar, iar Sport Club Bacau sta pe un fir de ata. Fosta conducere, in frunte cu Liviu Goian, a renuntat la lupta sau a fost fortat sa sa abdice din cauza problemelor. A venit Cristi Ciocoiu in primavara acestui an, cu noi sperante …..pentru promovare.  Fotbalul bacauan e departe de Liga 1. Ar fi trebuit sa investim in sport dupa o strategie simpla: bani in cluburi, bani in infrastructura. Asta e o alta discutie.

Handbalul a cazut, fotbalul a mai primit o sansa

Stiinta MD Bacau s-a dizolvat in mod subit. Nimeni nu se astepta. Desi au avut un buget imens sustinut din buzunarele bacauanilor timp de sapte ani, echipa a plecat de pe scena handbalul masculin pe usa din dos. In cei sapte ani, poate mai multi, bacauanii au trimis catre handball peste 7 milioane de euro si…  Unii ar spune ca e un esec pe bani publici, altii s-ar multumi pentru ca in cei 7 ani am avut spectacol in Sala Sporturilor. In vara a luat fiinta un nou club, sau mai bine spus o alta asociatie sprijinita de Primaria Bacau, care a plecat la drum tot din esalonul second. O luam de la capat.

La fotbal, multi credeau ca e sfarsitul, dar Primaria Bacau i-a mai dat o sansa sportului rege. 2.000.000 de lei bani publici pentru 2015. Sport Clubul e un nou proiect sub umbrela lui Cristi Ciocoiu. E bine ca are continuitate, dar fara atragerea unor sponsori din mediul privat, nu poti face performanta.

S-a creat o asa zisa opinie ca Sport Club Bacau sufera din cauza vechii conduceri, dar nu cred in ipoteza asta. Mai mult, se ia in calcul schimbarea numelui. Nici aici nu e probelema. Trebuie sapat mai adanc si pus in balanta cu atentie pentru a vedea unde e probelema. Sport Club Bacau poate face performanta, dar are nevoie de o strategie corecta. Nu putem vorbi de continuitate si de un proiect pe o durata lunga in conditiile in care de la an la an echipa sta in banii bacauanilor. Daca intr-un an, Primaria Bacau nu mai aproba proiectul de finantare, atunci ne trezim in aer si traim aceasi poveste ca la handbal?

Se pot intampla multe.

Sportul bacauan e bogat

Peisajul e frumos, iar asta datorita banilor trimisi de catre Consiliul Local catre acest fenomen care genereaza primari si notorietate. Atentie, cluburile care primesc finantare de la Consiliul Local sunt private, dar ele nu trebuie sa depinda doar de acesti bani.

Un club care a absorbit sume importante este CS Arena 2011, o entitate sportiva diferita, dar despre care voi scrie intr-un material urmator. Si asta pentru ca aici exista o legatura cu singurul club al Consiliului Local – CSMS Bacau, fost CSM Bacau.

Din dragoste pentru sport.

Lasă un răspuns