S-ar putea desfiinta. Facem si noi ceva sau o pasam ca niste fricosi!

Echipe bacauane pe cale de disparitie.

Neputinta roade sufletul celui ce trebuie sa se recunoasca invins chiar daca el a transpirat pe teren in timp ce altii au stat pe bara si au spart seminte.

Situatia e grava. Dupa ani buni in care Primaria Bacau a sprijinit anumite echipe de fotbal, handbal si nu numai, acum exista posbilitatea ca cel putin doua echipe sa se desfiinteze.

Echipa de handball Stiinta MD Bacau si echipa de fotbal Sport Club Bacau sunt pe marginea prapastiei. Finantate de Primaria Bacau  in baza legii 350 si falite la inceput de an.

Proiectele pe Legea 350 le asigura finantare, cel mult, pana la data de 31 decembrie. Lunile ianuarie, februarie, martie, cum se intampla acum, sunt sarace. Asociatiile asteapta ca autoritatea locala sa aprobe deschiderea unei noi sesiuni de proiecte de finantare pentru a reveni la normal. In tot acest timp, fiecare traieste cum poate.

Anul acesta treburile sunt mai incurcate ca oricand. Suntem aproape de jumatatea lunii martie, iar in cel mai bun caz daca in aceasta luna se va aproba deschiderea sesiunii de proiecte, asta ar insemna ca in luna mai asociatiile sa primeasca primii bani din 2015. Pana atunci cum supravetuiesc?

Echipele sunt inscrise in campionate, iar costurile sunt mari. Jucatorii, staff-ul, mesele, transportul si altele trebuie platiti. Din ce bani?

Raspunsul ar putea fi unul de genul: sa-si gaseasca sponsori. Ok! Totusi, eu nu cred ca exista vreo echipa in Bacau care sa-si sustina activitatea sportiva doar cu ajutorul sponsorilor. Echipa de fotbal feminin a reusit, dar un singur an :(((

Primaria Bacau a finantat proeictele handball si fotbal cu sume ce depasesc 2 milioane de euro. E justificat sa bagi atatia bani in conditiile in care proiectul se deruleaza doar pentru o perioada de 7 sau 8 luni? In celelalte luni, echipa se poate desfiinta din lipsa de fonduri. Pai le dam de mancare doar 8 luni pe an, iar patru luni ii lasam sa moara de foame? Nu prea au logica finantarile astea.

La urma urmei, un astfel de proiect trebuie sa aiba un raspuns pozitiv care sa se regaseasca in comunitatea celor care le dau banii. Pai de ce sa bagam 2 miliaone de euro in ceva care stim ca la un moment dat va muri de foame. Nu au continuitate finaciara si totusi functioneaza. CUM?

Situatia se complica si mai mult. Guvernul a aprobat modificarea Legii Educatiei Fizice si Sportului pentru a sprijini finantarea in mod direct de catre Consiliul Local /Consiliul Judetean a sportului de performanta.

Legea e buna lege, dar perioada e neprotivita. Trebuia sa apara la sfarsitul anului trecut, octombrie sau noiembrie, astfel incat cluburile sa-si poata pregati o strategie de finatare, iar autoritatile locale sa poata sa-si fac un buget pentru 2015.

Ce va face Consiliul Local in priviinta legii 350? Va finanta sportul tot prin asociatii sportive sau va astepta ca modificarile legii sportului sa intre in vigoare?

Timpul trece, echipele sunt angrenate in competitii si nu mai au bani nici de deplasari. Sunt jucatori la final de contract pe care risti sa-I pierzi.

Trebuie sa grabim lucrurile daca vrem sa mai avem echipe. Trebuie sa ne hotaram mai repede. Ii mai finantam sau nu ii mai finantam? Si daca ii finantam, cum o vom face? Pe Legea 350 sau in baza Legii 69?

Sa nu fie prea tarziu. Pana la urma is banii nostri in joc. O dezbatere publica ar fi necesara, dar nu una de conjuctura cu usile inchise la CAEX, unde v-ati intalnit mai mult de complezenta. Imi pare rau, dar concluzia a fost una ce nu ajuta cu nimic. Vorbe si iar vorbe.

Si nu uitati, functiile dv. va obliga sa luati atitudine. Stiu ca “persecuţia” la care sunt supusi va rontaie sufletele politice mai ceva ca un vultur ce smulge bucăti din bugetul Bacaului.

Si inca ceva, daca ma intelegeti: extazul de azi e urmarea agoniei de ieri.

 

One thought on “S-ar putea desfiinta. Facem si noi ceva sau o pasam ca niste fricosi!”

  1. suporter spune:

    Nu e bine sa dispara, dar nici nu e bien sa platim noi dandanalele altora. Cine a luat banii sa plateasca. Nu asa e normal. Si toti cei care au condus sa raspunda.

Lasă un răspuns