S-a modificat Legea Educatiei Fizice si Sportului. Autoritatile nu mai sunt obligate sa faca exces in baza Legii 350

 

S-a modificat Legea Educatiei Fizice si Sportului– 69 / 2000 în sensul elaborării unui cadru legislativ pentru a permite autorităţilor locale să sprijine sportul de performanţă.

Astfel, autoritatile locale nu vor mai trebui sa faca exces in priviinta Legii 350/2005, o lege cu multe lipsuri si care s-a dovedit, de multe ori, a fi o varianta de finantare cu alte scopuri sau mai direct spus: cumparare de voturi sub masca sustinerii sportului, educatiei si culturii. Problemele penale pe care si le-au creat unii le las pentru a fi cantarite in balanta justitiei.

Facand o paranteza, sunt curios sa vad cu ce i-a ajutat pe bacauani proiectele finantate de autoritati in ultimii trei ani. E o alta poveste asupra careia am sa revin. Am niste puncte tinta ce mi-au fost recomandate de cei care fac cu adevarat ceva pentru Bacau.

Legea 350 permitea desfasurarea activitatii pe 8, 9 luni maxim. O hotarare a Consiliului Local intra in vigoare doar prin aprilie, deci vreo 4 luni totul se bloca. Nu exista finantare. Mai apoi, pe parcursul perioadei de finantare sunt multe justificari care nu sunt normale. Cand pregatesti bugetul apar diferente, iar acestea pica. Trebuie sa respecti intocmai ce ai scris. De exemplu, bugetul pentru organizarea meciurilor. Nu poti sti de la inceput cate meciuri ai, unde mergi. Legea 350 este foarte dificila si asa cum era aplicata de anumite autoritati locale se vedea de pe dealul Magurii ca unele ong-uri sunt privelegiate.

 

Revenind la modificarea legii 69/2000, reforma vine cu o noua baza juridica prin care se pot implica autorităţile locale în sprijinirea financiară a activităţilor sportive de performanţă.

Guvernul României a adoptat legea în cadrul şedinţei de Guvern din 04 Martie 2015. Modificările fac referire la obligativitatea cluburilor, a asociaţiilor sportive şi a sportivilor profesionişti de a respecta normele şi regulamentele sportive ale federaţiilor sportive naţionale cu privire la activităţile de selecţie, pregătire, performanţă şi participarea la competiţii interne şi internaţionale. De asemenea, la articolul 18 al legii 69 / 2000 se modifică litera ”b” ce reglementează creează baza juridică pentru ca autorităţile locale să poată finanţa activităţile sportive de performanţă.

 

 

Lasă un răspuns