Atentie la ce peste mâncati! „Pescuitul în zonele din vecinatatea Bacaului dauneaza grav sanatatii!”

pesti, biban, pescuit bacau

Caras, plătică, știucă, beldiță, oblete, ghiborț, roșioară și porcușor comun au fost speciile ce au înregistrat cele mai mari acumulări de metale grele.

În peștii analizați, însă, au fost identificate concentrații ale poluanților peste limita maximă admisă pentru consum. Cele mai mari concentrații au fost depistate, cu precădere, în zonele din vecinătatea municipiului, însă zone problematice au fost identificate pe toată suprafața sitului, printre care zona de coadă a lacului Lilieci, zona podului feroviar din Gherăiești, toată suprafața lacului de agrement Bacău, zonele de deversare a platormei industriale în aval de Insula de Agrement Bacău, zona de baraj a lacului Galbeni, cât și după baraj, pe cursul râului Siret, în zonele de stufăriș ale lacului Berești, etc

„Aria analizată cuprinde o suprafață de 5575,5 ha, din care 83% sunt reprezentate de râuri și lacuri. Situl gazduiește 5 arii de protecție specială avifaunistică de importanță națională. La nivelul anului 2014, din cele 5 lacuri de acumulare cuprinse în suprafața sitului, s-a recoltat de către asociațiile de pescari prezente în sit, o cantitate de peste 3 tone de pește din specii de interes econonomic. Având în vedere faptul că situl reprezintă o sursă de hrană pentru comunitățile locale din perimetrul și vecinătatea acestuia cât și pentru o populație deosebit de mare de păsări ihtiofage găzduite la nivelul sitului, este important să se realizeze o corelație între activitățile antropice și impactul lor asupra faunei din această zonă”, Biolog Bogdan I. Bontaș.

Asociația CENTRUL REGIONAL DE ECOLOGIE BACĂU, custodele sitului Natura 2000 “Lacurile de acumulare Buhuși-Bacău-Berești”, a desfășurat, în vederea îndeplinirii acivităților de monitorizare a ariei, un studiu ecotoxicologic ce și-a propus să investigheze acțiunea cadmiului Cd, plumbului Pb, cuprului Cu și zincului Zn asupra ihtiofaunei și a factorilor abiotici din perimetrul sitului. Studiul s-a desfășurat în perioada Iulie 2013-Decembrie 2014 și a fost realizat în parteneriat cu alte 3 instituții din municipiu – Agenția Regională pentru Protecția Mediului, Bacău, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Bacău și Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău. Pentru efectuarea studiului, au fost selectate 39 de stații de colectare, vizând cele 5 lacuri din perimetrul sitului. Prioritare au fost zonele cunoscute ca fiind poluate, voit sau accidental, conform cu rapoartele de mediu oferite de ARPM, Bacău, cât și zonele cu importanță piscicolă. Au fost recoltate probe de apă, sediment și țesut biologic. Din specimenele de pești capturate, au fost recoltate probe de țesut în cadrul Laboratorului de Zoologie a Facultății de Științe, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău. Probele de apă şi sediment au fost analizate în cadrul Laboratorului pentru Determinarea Metalelor prin Absorbție Atomică din cadrul ARPM, Bacău iar analiza metalelor grele din țesuturi s-a realizat în cadrul Laboratorului DSVSA, Bacău, Romania. Valorile concentrațiilor de poluanți găsite în probele de apă și sediment au fost în concordanță cu limitele maxime admise de legislația europeană si națională, în principal datorită aportului de ape pluviale și aluviuni în perioadele ploioase și de revărsări.

4 thoughts on “Atentie la ce peste mâncati! „Pescuitul în zonele din vecinatatea Bacaului dauneaza grav sanatatii!””

 1. braconierul spune:

  Hai la viata la peste

 2. pescarul spune:

  Daca dau aia cu parasute cu plumb e normal sa fie contaminati. Ajvps de ce nu-si face treaba?

 3. PESCAR HOINAR spune:

  Pai bine, bine si noi unde sa mai pescuim? Am inteles ca lacurile sunt poluate. La galbeni lac e plin de pesacari si mai lupti si cu cei care pescuiesc industrial. De ce sunt poluate apele? Multumesc pentru raspunsuri.

 4. Un cetatean instruit spune:

  Draga biolog Bogdan I. Bontaș, poate te corelezi si cu Ajvsp Bacau in privinta taxelor pentru permise exact in arealul de care faci vorbire. Daca poluarea este la max., de ce se percep taxe pentru zonele respective? Cineva minte sau induce in eroare prin omisiune. Foarte grav d-le biolog. Foarte grav. Corect ar fi fost sa se puna tablite cu mentiunea „Interzis pescuitul. Zona contaminata.” si atunci as fi zis ca v-ati facut pe deplin si etic treaba. Banuiesc ca pentru cele 6 luni de studiu s-au primit si drepturi salariale.
  De ce nu ati finalizat protectia noastra? Rusinica! De ce se trimit echipaje de monitorizare a cetatenilor fara permise aplicandu-se amenzi usturatoare, cand de fapt ar fi interzis pescuitul din motive de imbolnavire? Nu este deloc cinstit. Opriti pescuitul sau dezmintiti rezultatele studiului efectuat.

Lasă un răspuns